Twitterskola för företag – Del 2

Här kommer del två i vår Twitter-skola för företag. I den förra delen gick vi igenom några av grunderna för hur du kommer igång.

Här följer några punkter som gör att du får ut mer att ditt engagemang på Twitter och gör det enklare och roligare. Vi går bland annat igenom hur du håller reda på olika samtalsämnen och hur du kan hantera länkar.

Hashtags #

Symbolen # kallas för hashtag eller staket. Den är användbar för att hålla reda på specifika ämnen på Twitter. Till exempel såhär: #semester. Du kan söka efter dessa ämnen i Twitter och hitta vad som sagts senast och även hitta nya intressanta människor att följa.

Använd gärna # i dina tweets. Till exempel:

”I år ska jag äntligen ta #semester.”

Eller:

”Nu sticker jag till Azorerna, ses om 4 veckor. #semester

Posta länkar

Många av de mest värdefulla att följa på Twitter är de som postar bäst länkar. En person som ofta delar bra länkar kan fungera som kunskapskälla för dig. Och du kan vara en kunskapskälla för andra. Läser du en intressant artikel eller bloggpost, dela med dig.

På Twitter kan man bara skriva 140 tecken i taget och många länkar innehåller uppåt 50 tecken, eller ännu fler. Då blir det svårt att få med en vettig kommentar till din länk. Därför har det utvecklats en uppsjö tjänster som kallas för länkförkortare. En sådan som fungerar mycket bra är bit.ly som krymper länken betydligt och tillhandahåller viss statistik över din länk. TinyURL är också en mycket populär länkförkortare.

Länken till del ett i den här Twitter-skolan ser ut såhär:

http://www.wenderfalck.com/2009/09/twitterskola-for-foretag/

När den är förkortad med bit.ly ser det istället ut såhär:

http://bit.ly/K8wcJ

Visst ser länken konstig ut, men den spar värdefulla tecken i din tweet och det fungerar. Prova att klicka ovan.

Underlätta ditt twittrande med desktopklienter

För att göra ditt twittrande enklare och roligare kan du använda ett program till din dator. Ett mycket populärt program är TweetDeck. Där håller du i olika kolumner enkelt reda på de personer du följer, när någon vill dig något och dina direktmeddelanden.

Du kan också dela i dem du följer i olika grupper, då kan du till exempel skilja privata vänner från affärskontakter. Sökfunktionen är också viktig. Den gör att du kan skapa en egen kolumn för exempelvis allt som skrivs om #semester och därmed i realtid se vad som skrivs.

CoTags ^

Är ni flera på ert företag som ska använda samma Twitter-konto? Då är det bra idé att använda CoTags. Det betyder helt enkelt att ni som skriver signerar med era respektive initialer. Då blir det tydligt vem som skriver och vem hos er man pratar med. Passa på att även lägga upp information på kontots Twitter-sida med vilka ni är som twittrar. Kika gärna på hur våra vänner i Trysil har gjort på sin Twitter-profil. Signera såhär:

”Det här är Tor som skriver ^TL”

Här följer ett litet sammanfattande lexikon

Twittra = Verb, att skriva själva meddelandet

Tweet = Meddelande

@ Reply = Man svarar en användare publikt, ex. ”@TorLowkrantz hej!”.

RT = ReTweet. Återpublicering av annas inlägg eller om man vill, omtwittring

D = Direktmeddelande. Dessa visas inte publikt och kan bara skickas till en profil som följer dig, ex. ”D TorLowkrantz hej! Hur mår du?”

# = Hashtag. Indikerar vilket ämne man twittrar om, ex. ”jag älskar skidåkning #trysil”

^ = CoTags. Gäller främst företag där fler användare twittrar under samma konto och indikerar att tweeten är slut. Ofta efterföljs ^ av initialer, ex ”@TorLowrantz tack! ^TL”

Trending topics = De för stunden mest omdiskuterade ämnena på Twitter

Nu har du mer än tillräckligt på fötterna för att komma igång med ditt företags twittrande. I nästa del av Twitter-skolan för företag kommer vi att titta på Twitters sökfunktioner och göra en rejäl djupdykning i hur du tar reda på vad det skrivs och pratas om här och nu.

Här hittar du del 1 och 3 av Twitterskola för företag:

Del 1

Del 3