Gör det själv – samla din omvärld

Att som företag använda sociala medier är att syssla med relationsmarknadsföring ställd på sin spets. Ett bra mål är att hela tiden bidra med innehåll som är relevant. Relevant i det här fallet är innehåll som andra efterfrågar. Det är inte alls säkert att det är samma saker som du själv från början hade trott. Därför är omvärldsbevakning steg ett när det gäller ditt engagemang.

Den gamla sanningen att all kommunikation sker på mottagarens villkor blir extra tydlig när vi pratar om marknadsföring i det som kallas sociala medier. Det du till en början behöver ägna mest energi åt är att lyssna på hur snacket går kring ditt företag, dina varumärken eller för all del, dig själv. Egentligen är det inga konstigheter. Vi ska gå igenom hur du enkelt, på bara några minuter, kan öppna upp dina öron och ögon för det som sker i din omvärld.

Så här gör du:

 1. Gå till http://gmail.com och skapa ett konto. Om du redan har ett konto kan du såklart använda detta.
 2. Gå till Google Reader http://www.google.com/reader. Det är här du kommer samla det som rör din omvärld.
 3. Väl inne i Reader, kolla uppe till vänster där det står ”Lägg till en prenumeration”. Du ska klicka där om en liten stund, men först ska vi till bloggsökmotorn Twingly.
 4. Öppna ett nytt fönster i din webbläsare. Gå till Twingly http://www.twingly.com/och klicka på ”Blog Search”. Därefter klickar du på Advanced Search, till höger under sökrutan.
 5. Skriv in dina sökord i de olika fälten. Det fungerar ungefär som i Twitters avancerade sök om än med lite andra valmöjligheter.
 6. Under rubriken ”Sorting” väljer du ”Date” för att få dina träffar i datumordning. Senast postade länken hamnar då överst.
 7. Du är nu färdig att klicka på Search.
 8. Nu har du hamnat på en sida med träffar på de sökord du skrev in. Titta upp till höger igen, där det står ”Subscribe to RSS”. Högerklicka på den länken/rubriken och kopiera den.
 9. Gå tillbaka till din Google Reader och klicka på ”Lägg till en prenumeration”. Klistra in den länk du kopierade alldeles nyss.
 10. Repetera steg 5-9 med så många olika sökningar du vill.
 11. Gå tillbaka till Twingly.com och gör samma sak men den här gången från Microblog search. Här finns inga avancerade inställningar, så det räcker med att skriva in sökorden i sökfältet.
 12. När du gjort dessa steg får du, baserat på dina sökord, automatiskt allt nytt som skrivs rakt in i din Reader, din egen omvärldsbevakning. Kolla dina träffar en gång på morgonen, vid lunch och en gång till sent på eftermiddagen så håller du dig mer än väl uppdaterad.
 13. Agera! Använd det du lär dig av att läsa. Kommentera på andras inlägg, svara på Twitter osv. Dela med dig av dina värdefulla fynd med dina kollegor.

Allt detta är hyfsat enkelt att göra och Google Reader blir din sambandscentral för att hålla koll på var, när och hur det skrivs om det du är intresserad av. Det som kan vara lite knepigt är att finjustera dina sökningar med bra ord som ger bra träffar. Men ge det lite tid och testa lite olika sökningar så ska du se att du får den information som är värdefull för att du ska hålla bra pejl på din omvärld.

Har du inte tid med sociala medier? I nästa del i serien av Gör det själv går vi igenom tips för att hinna med. Och kanske till och med spara tid.