Så når du din målgrupp i gamingvärlden

För en kort tid sedan publicerades artikeln ”Marknadsförarens guide till spelvärlden” av tidningen Resumé. En välskriven och detaljerad artikel som lyfter upp många bra insikter som krävs för att göra avtryck som marknadsförare i ett segment där det är lätt att gå fel retoriskt såväl som kulturellt. Vi vill dels tipsa om att läsa den artikeln, men även med denna spaning, addera tips med bakgrund i vår egen erfarenhet och uppdrag då vi sedan flera år tillbaka jobbat med flertalet av de största aktörerna inom e-sport och gaming.

Jobba strategiskt med creators (läs influencers)

Att jobba med spelvärldens influencers är en mycket viktig del i marknadsmixen. Viktiga komponenter för framgångsrika samarbeten är att tänka förbi kortsiktiga kampanjer och identifiera och kontraktera utifrån varumärke och långsiktiga mål. En annan viktig aspekt är att ta fram ett koncept där influencers bidrar till att skapa synergieffekter i andra aktiveringar som till exempel event, tävlingar, mediesamarbeten etc. Creators är ju varumärken i sig själva, och är väldigt medvetna om att bygga sig själva och sitt following. En stark idé, som blir unik för ”creatorn”, gör det enklare att få med sig stora namn, och gör kommunikationen mer effektiv.

Gör ”en Nintendo”

Precis som Nintendo insåg att spelmediet breddades i början av 00-talet och mötte detta med nya konsoler som svarade upp mot nya förkunskaper och drivkrafter, så finns det idag ännu större möjligheter att skapa relevans inom gaming som marknadsförare då människor som spelar tv- och dataspel alltjämt blir fler, och innefattar en än mer breddad demografi. Med det sagt så är det såklart svårt att göra en sådan game-changer som Nintendo lyckades med, och kanske svårt att relatera till om man inte producerar konsoler eller TV-spel. Men poängen är att om man kan identifiera kulturella uttryck eller drivkrafter inom ett visst spel, spelform eller spelcommunity, som tangerar den lösning din produkt eller tjänst står för – så är chansen god att du kan göra dig relevant för denna publik på ett kreativt sätt. Vi brukar prata om att hitta kontexten i kontexten.

Hitta kontexten i kontexten

Att gå in i gamingvärlden som varumärke kan vara nog så skrämmande, i synnerhet om produkten ligger långt ifrån målgruppens konsumtionsmönster. Hur kan man som apotek skapa relevans för sin hudvårdsprodukt i gamingvärlden? Svaret är att hitta kontexten inom gamingvärlden som har koppling till produkten. Gamingvärlden är oerhört mångfacetterad och nyanserad, och har man kunskap och förståelse för detta så kan man hitta rätt kontext för nästan alla produkter. Komplexiteten att nå unga med information om smittskydd mitt i en brinnande pandemi kan lösas genom att använda Minecraft som kontext för kommunikationen, där spelets funktionalitet kopplar ihop med verkligheten. Se hela kampanjen på blockdown.net.

Som lösning till frågan ovan skapade vi en idé kring spel-skins, den visuella kosmetikan spelkaraktären har i spelen, och gjorde en bytesmekanik där spelare kunde byta in gamla gaming-skins mot Apotek Hjärtats hudvårdsprodukter. Skin for skin, helt enkelt. En väldigt simpel men effektiv samplingsaktivitet, där vi tog Apotek Hjärtat till spelaren, via spelplattformen Steam, och utformade idén efter spelarens beteende, inte tvärtom. Kampanjen blev en succé och träffade helt rätt i målgruppen, då de blev underhållna samtidigt som de fick ett reellt värde (hudvårdsprodukter) tillbaka. Se casefilmen!

Den fysiska arenan blir virtuell

Med e-sporten som estimeras rusa om den traditionella sporten, sett till tittarsiffror, så är det ingen större överraskning att framtidens arena är virtuell.

I dessa tider ser vi bra exempel på hur artister och varumärken använder befintliga virtuella arenor, allt från FIFA till Fortnite, för att där nå ut med sina budskap och varumärken. Det ter sig ganska självklart att Travis Scott kör spelning i Fortnite och Pussy Riot i Minecraft, istället för fysiskt. Stora produktlanseringar, keynotes etc. kommer också att flytta in i olika virtuella världar, då man framåt inte längre har ett lika stort behov av att samla människor fysiskt. Man kan i många fall få en lika stark, om inte starkare, upplevelse framför en skärm.

Även inom den traditionella idrottens värld ser vi nu hur allsvenska fotbollsspelare spelar matcher i FIFA, och media rapportera spänt om dessa matcher, på samma sätt som om de vore på riktigt. Självklart är det svårt att mäta mot känslan i en riktigt fotbollsmatch, men corona-situationen har verkligen fungerat som en katalysator för skiftet från fysiskt till virtuellt.

Även andra drivkrafter än de rent kommersiella påverkar skiftet. Sammankomster av religiösa och politiska skäl sker allt oftare i spelvärlden, och även om Corona gjort att dessa exempel säkerligen ökat och belysts den senaste tiden, så kommer vi se allt mer av det. Några tydliga exempel är Svenska Kyrkans aftonbön och Vänsterpartiets demonstrationståg i World of Warcraft.

Är du intresserad av att höra mer om detta eller diskutera hur ni skulle kunna arbeta mot gamingvärlden för att nå din målgrupp på nya arenor? Tveka inte att höra av dig till oss!