Tänk Webbnärvaro snarare än Webbsida

2009 var året då begreppet sociala medier slog igenom. Hälften av svenskarna deltar regelbundet och Facebook – som även gick om aftonbladet.se i antalet unika besökare – har vid nyår 3 miljoner svenska medlemmar.

Mycket kraft går fortfarande åt att ifrågasätta – “Är bloggar, Facebook och Twitter verkligen relevanta för företag och professionella kommunikatörer?”, “Hur ska vi kontrollera bilden av vårt varumärke?”, “Vi har inte tid att Twittra!” – men allt fler inser att de sociala medierna inte bara innebär en tuff omställning utan även en revolutionerande möjlighet.

Bantade mediebudgetar skyndade på utvecklingen och företag som Ikea, Nokia, Volvo, SVT, Radiotjänst, Skistar har under hösten inspirerat oss med en rad framgångscase. Allt fler börjar inse att den verkliga oron handlar om att hamna på efterkälken.

Det har blivit tid att ta till sig innebörden i begreppet “sociala medier”. Ordet social beskriver bara produktionsprocessen (som inte längre måste vara professionell och enkelriktad). Du hittar den här texten via en länk i ett nätverk, skickar den till två kollegor som kommenterar innehållet och länkar till en video. Någon på andra sidan jorden hittar er slutsats på Google och skickar… Vi producerar media tillsammans. Socialt.

Egentligen är det helt självklart att du måste finnas där folk väljer att vara snarare än tvinga dem att komma till dig. (Du skulle till exempel aldrig komma på tanken att bara annonsera med stortavlor runt det egna huvudkontoret).

Och internet är ju så oändligt mycket mera än en mediekanal – bank, resebyrå, julklappsbutik, arbetsförmedling, lexikon… vi har bara sett början!

Det ter sig därmed självklart att webbnärvaro snarare än webbsida blir den relevanta frågan. Branschgurun Steve Rubel spår att vi till och med får se medieföretag (de som lever på att sälja räckvidd) utan sajt.. Dessutom blir kommunikation en fråga som skär diagonalt genom varje organisation. Alla i företaget använder ju internet!

2010 har det blivit dags att separera orden Web och Sajt, mycket kommer att kretsa kring begreppet ”offsite”. Så hur ser det ut hos dig? Låt oss som sagt glömma ditt företags hemsida för en stund.
Vad händer när man Googlar ditt varumärke, din produkt, din bransch, kundens fråga som skulle kunna leda till din produkt…?
Vad händer när sökmotorn adderar det sociala perspektivet och de svar som visas kommer från dina vänner snarare än säljare?
Hur låter det när vanligt folk pratar med varandra på Facebook, i bloggar, på betygssajter? Stoltserar de med videohyllningar till din produkt eller var befinner du dig i konkurrensen? Pratar de om dig överhuvudtaget?

Det här handlar inte om en tänkbar framtid. Det händer just nu.
Vi på Wenderfalck ser fram emot – och passar på att önska dig – ett spännande Nytt År!