Baksidan av Facebook Deals och Groupon

Förra veckan lanserades Facebook Check-in Deals i Sverige och idag vann rabattkupongssajten Groupon det nyinstiftade priset ”bästa e-handel” på Stora Detaljhandelsdagen.

Företag som McDonalds, Stadium, Statoil och Onoff har hoppat på Deals-tåget utan tvekan och Groupons hypersnabba tillväxt (på två år har de erövrat världen och hunnit tacka nej till ett bud från Google på 5,3 miljarder dollar..) är ytterligare bevis på hur rätt dessa tjänster är.  Äntligen har social media blivit riktigt värdefull business!
Eller?

Du kan få veta vad dina kunder verkligen tycker om dig, du kan bjuda in dem i din affärsutveckling,  de kan göra din reklam, du kan spara pengar och effektivisera kundtjänsten, de kan till och med göra jobbet åt dig… Argumenten för interaktion och engagemang i sociala medier är lika välkända som tvekan och rädslan från de flesta företagsledare.

Men ”Vi tar betalt för att dumpa ditt pris och garanterar försämrad marginal samt att du attraherar illojala prisjägare” funkar bevisligen klockrent… Är det bara jag som hört att man ska man vara otålig med lönsamhet men tålmodig med tillväxt?

Alla vet att försäljning i grunden handlar om att tillgodose ett behov, och att den i teorin enkla summan av upplevt värde minus upplevd kostnad avgör vem som vinner. Men alla vet också hur olika vi upplever saker och ting och häri ligger själva utmaningen i varumärkes- och marknadsföringsfrågor. Prismanipulationen är den enklaste flykten men dess baksmälla torde också vara välkänd.

Just nu får alla som checkar in på Stadium via Facebook 20% rabatt på skor så incheckningen på bilden till höger kostade Stadium tvåhundra kronor (exklusive pengarna som går till Kalifornien). Min och Facebooks vinnig är uppenbar (åtminstone på kort sikt) men vad har Stadium vunnit på detta?
Ökad försäljning? Ja bevisligen. Men hur lönsam? Hur långsiktig?

Jag vågar påstå att min lojalitet till Stadium inte har ökat. Kanske har den minskat eftersom jag nu vant mig vid en snabb och stor rabatt i kassan (Lex Hemtex).
Ingen av mina Facebookvänner reagerade på incheckningen i min logg och eftersom skorna är en födelsedagspresent raderade jag snabbt inlägget vilket fick mig att fundera ytterligare på den eventuella marknadsföringseffekten…

Konsumenter – som i ekonomins starkaste grupp – har aldrig varit organiserade, social media är en maktförskjutning som ändrar på det. Nu kan vi hitta, konsumera och sprida information fritt om alla företag och deras produkter. Vi kan dela med oss av våra upplevelser beträffande såväl värde som kostnad.

Det måste vara fler än mig som ifrågasätter värdet av tidsbegränsade rabatter mot minimal motprestation!

Läs gärna historien om hur ”bästa e-handelsföretaget” Groupon nästan drev Poise’s Cafe i Portland i konkurs